Recept från Sri Lanka Bild: linscurry längst till höger
Den vanligaste maten i Sri Lanka, husmanskosten, består huvudsakligen av kokat eller ångkokat ris serverat med curry. Currygrytor består inte bara av kött eller fisk utan grönsaker, och då och då även frukter. Landet är känt för att blanda många olika kryddor i matlagningen.
Handelsmännen från olika länder kom med sina inhemska matvanor och det i sin tur resulterade i att man lärde sig att behärska många olika sorters matlagningstekniker och –stilar. Landets matkultur har också fått influenser av sina kolonisatörer Holland, Portugal och Storbritannien.
Linsgryta ”dhal”
Linsgryta som kan ätas tillsammans med ris och köttgryta eller som frukost tillsammans med bröd.
Skulle man inte hitta curryblad som nämns i receptet kan man lika gärna använda limeblad eller lagerblad, men smaken bli lite annorlunda då.
Ingredienser:
2 dl röda linser
ca 3 dl vatten
1/2 tsk gurkmeja
1 gul lök
1 tomat
2-3 curryblad
1 klyfta vitlök
ev. 1 snittad färsk chilifrukt
1 dl kokosmjölk
Salt efter smak
Gör så här:
Häll linserna och vatten i en kastrull. Tillsätt gurkmeja.
Klyfta löken och tomaten, hacka vitlöken grovt. Tillsätt detta i grytan tillsammans med curryblad och eventuellt chili.
Koka tills linserna är mjuka. Tillsätt lite vatten ifall det kokar för torrt. Tillsätt sedan kokosmjölk och salta efter smak.
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Strictly Necessary Cookies
Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.