Srilankesisk mat Foto: Klas Edstam
Srilankesisk mat Foto: Klas Edstam
Recept från Sri Lanka                       Bild: linscurry längst till höger
Den vanligaste maten i Sri Lanka, husmanskosten, består huvudsakligen av kokat eller ångkokat ris serverat med curry. Currygrytor består inte bara av kött eller fisk utan grönsaker, och då och då även frukter. Landet är känt för att blanda många olika kryddor i matlagningen.
Handelsmännen från olika länder kom med sina inhemska matvanor och det i sin tur resulterade i att man lärde sig att behärska många olika sorters matlagningstekniker och –stilar. Landets matkultur har också fått influenser av sina kolonisatörer Holland, Portugal och Storbritannien.

Linsgryta ”dhal”

Linsgryta som kan ätas tillsammans med ris och köttgryta eller som frukost tillsammans med bröd.

Skulle man inte hitta curryblad som nämns i receptet kan man lika gärna använda limeblad eller lagerblad, men smaken bli lite annorlunda då.

Ingredienser:

2 dl röda linser
ca 3 dl vatten
1/2 tsk gurkmeja
1 gul lök
1 tomat
2-3 curryblad
1 klyfta vitlök
ev. 1 snittad färsk chilifrukt
1 dl kokosmjölk

Salt efter smak

Gör så här:

Häll linserna och vatten i en kastrull. Tillsätt gurkmeja.
Klyfta löken och tomaten, hacka vitlöken grovt. Tillsätt detta i grytan tillsammans med curryblad och eventuellt chili.
Koka tills linserna är mjuka. Tillsätt lite vatten ifall det kokar för torrt. Tillsätt sedan kokosmjölk och salta efter smak.