Douro-dalen
Douro-dalen
Douro-dalen, ett världsarv, var den första avgränsade vinregionen i världen. Redan på 1700-talet förstod dåvarande ministern Markis av Pombal, som också var Portugals ambassadör i Österrike och England, att det fanns behov av att reglera de vinodlande områdena och portvinshandeln. På detta vis kunde ett konstant kvalitet av portvin kunde uppnås. På den tiden hade man intensiva affärsrelationer, speciellt med Storbritannien. Många andra länder som uppskattade portvinet som producerades i Douro-dalen och som lagrades i Vila Nova de Gaia. Det har influerat staden Oporto och dess historia ända till idag.
Förutom portvin producerades det också bordsvin. Det har dock inte nått någon internationellt namn mer än de senaste årtiondena.
The Quinta da Pacheca
The Quinta da Pacheca vingården är den mest kända i Douro-dalen och dess historia är mer än 250 år gammal. I många år drevs den av familjen. De var den första som buteljerade eget vin för att marknadsföra och distribuera det under eget namn.
Vinturismen har funnits här sedan 1995. I början var det genom banketter och provsmakningar och senare tillkom ett fint 4-stjärnigt hotell. Så sent som förra året uppgraderades detta till att bli 5-stjärnigt. Förutom excellent vin och kulinariska erbjudanden får gästerna också tillgång till en pool- och ett spaområde. The Quinta da Pacheca vingården har vunnit många priser och är de bästa av sitt slag.
Portvinerna har varit kända i många år men också bordsviner vare sig de är vita, röda eller rosé har ständigt haft utmärkta betyg. Man är bekant med att arbeta med Douro-dalens inhemska speciella druvsorter som ger äkthet och hög kvalitet till vinerna.
Det har varit möjligt under några år att övernatta här i naturen i gästrum som har byggts i stora vintunnor.
Resa i vinets tecken
Efter en 3-dagars vistelse i Douro-dalen och en dags druvskördande på The Quinta da Pacheca, kommer du att avsluta denna speciella reseupplevelse med en sista natt i det eleganta The Yeatman vin- och mathotellet.
Program
Day 1÷2 – Walawwa – Negombo |
|
Jet lag recovery massage, Colombo City tour, Negombo fish market and cookery demo |
transfer: Airport to Wallawwa – 15 minutes drive |
Day 3÷5 – Camellias Hills – Dickoya |
|
Scenic tea walks, waterfalls & picnics, boat rides on Castlereagh, tea factory tour | transfer: Wallawwa to Camellias Hills 4 hours drive |
Day 6÷8 – Goatfell – Nuwara Eliya |
|
Visit to Horton Plains, tea factory tours, strawberries & Nuwara Eliya town, train ride to Ella | transfer: Camellias Hills to Goatfell 2 hours and 30 Minutes drive |
Day 9÷13 – Kumu Beach – Balapitiya |
|
Water sports, boat rides along Madu Ganga, Turtle Hatchery, Lunuganga & Brief gardens, day trip to Galle Fort | transfer: Goatfell to Kumu Beach 6 hours 30 Minutes drive |
Day 14 – Wallawwa – Negombo
|
|
transfer: Kumu Beach to Wallawwa 2 hours 30 minutes drive |